ОД ОВА СЕ ПЛАШЕВМЕ: КОРОНА ВИРУСОТ МУТИРАЛ И СТАНАЛ УШТЕ ПОВЕЌЕ ЗАРАЗЕН, ТВРДАТ НАУЧНИЦИТЕ!

Loading...

Серија лабораториски експерименти спроведени од американски истражувачи укажуваат на тоа дека вирусот на корона еволуирал и станал заразен.
Според Си-Ен-Ен, овие научници тврдат дека мутацијата влијае на протеин кој му овозможува на вирусот да се пробие во клетките во човечкото тело.
Како и да е, резултатите од нивната студија допрва треба да бидат потврдени од други претставници на професијата, а потребни се понатамошни истражувања, но доколку овие тврдења се покажат како вистина, тоа ќе биде првпат да се докаже значителна промена во корона вирусот.


„Во системот за клеточна култура што го користевме, вирусите со таа мутација беа многу заразни од оние без мутација“, рече Херјун Кои, виролог во Институтот за истражување на Скрипс во Флорида.
Соседната мутација му даде на вирусот многу поголем број на надворешни протеински „шила“, што му овозможува да ги достигне клетките, тврдат американски научници.

loading...