Околу 70 семејства живеат „во облаците“ – прошетајте по највисокото место во Европа

Loading...

Во поголемиот дел од годината жителите на највисокото село во Европа немаат никаков контакт со останатиот дел од светот.
Помеѓу 2.060 и 2.200 метри надморска висина, на планината Шхара во Грузија, во регионот Сванети се наоѓа највисокото населено место во Европа.
Ушгули всушност е заедница од четири помали села – Жибиани, Чвибиани, Чажаши и Муркмели, а во нив живеат околу 70 семејства односно околу 200 жители.

loading...