Опасноста помина, астероидот 2012 ДА 14 помина покрај Земјата

Loading...

Астероидот наречен 2012 ДА 14, со пречник од околу 45 метри, во петок вечер прелета покрај Земјата, на рекордно мало растојание од околу 27.000 километри.
Научниците наведуваат дека астероидот не е ни приближно голем како оној од чиј удар изумреле диносаурусите, но евентуалниот удар во Земјата, можеше да уништи еден поголем град.Додека астрономите се подготвуваа вечерва да го проследат прелетот на астероидот 2012 ДА 14, метеорски дожд во петок го погоди подрачјето на Урал, при што над 1.000 луѓе беа повредени.
МакфаксАстероидот наречен 2012 ДА 14, со пречник од околу 45 ме

loading...