Откажете ги цигарите – Еве како се пренесува коронавирусот

Loading...

Откажете ги цигарите – Еве како се пренесува коронавирусот

СЗО ги предупредува луѓето да се откажат од пушењето затоа што пушачите се поранливи од инфекција со коронавирус, а сега е откриено дека некои рутински движења карактеристични за пушачите се изложени на поголем ризик од инфекција со коронавирус.
Досега, многу лекари ширум светот истакнаа дека пушачите се изложени на поголем ризик од развој на компликации предизвикани од коронавирус, а сега една работа може да ја надмине инфекцијата на пушачите.


Епидермиолозите цело време нагласуваат дека е клучно да не го допираме лицето со валкани раце, а токму тоа е што пушачите го прават често.
Епидермиолозите цело време нагласуваат дека е клучно да не го допираме лицето со валкани раце, а токму тоа е што пушачите го прават често.
Затоа е многу важно тие да не ги допираат цигарите со валкани раце за да не ја пренесат инфекцијата од рацете директно на устата преку цигарата.
Раководителот на одделот за јавно здравје на Англија, д-р Дебора Арот, советува дека оние што пушат многу цигари на ден, ги зголемуваат шансите за појава на сериозни симптоми.
„Пушачите можат да развијат сериозни симптоми и се подложни на развој на тешки респираторни заболувања“, вели д-р Арот, кој советува дека престанокот на пушењето е добра работа за заштита, а сегашната состојба треба да биде дополнителен мотив за сите.

loading...