ОТКРИТИЕ КОЕ ГИ ИЗНЕНАДИ АРХЕОЛОЗИТЕ! Пронајдена камена плоча со МИСТЕРИОЗНИ ЦРТЕЖИ и симболи на неа

Археолозите пронајдоа камена плоча со цртежи кои прикажуваат битка и ликови од античко писмо на локалитетот Тартезан во југозападна Шпанија.Артефактот е пронајден за време на ископувањата на локалитетот Тартешан Турунјуело. Тартесијанците биле древна цивилизација која пристигнала на Пиринејскиот Полуостров околу 8 век п.н.е., позната по нивното разработено писмо. Тие мистериозно исчезнале до 4 век п.н.е.На таблата е изгравирана серија од 21 симбол на палео-шпанската азбука. За жал, недостасува дел од табелата. Долга речиси 20 сантиметри, плочата содржи и засечен приказ на тројца воини во битка. Истражувачите мислат дека тоа веројатно било вежба за цртање пред да издлабат слични мотиви во злато, слонова коска или дрво.Ова откритие ни дава подобро да ги разбереме вештините на Тартезаните, како и облеката, оружјето и покривката на ликовите што се прикажани, велат археолозите.

Пронајдете не на следниве мрежи: