Пад на вработеноста во еврозоната и во ЕУ

Loading...

Бројот на вработените граѓани во 17-члената Европска унија благо се намали во четвртото тромесечје минатата година во однос на претходните три месеци, извести во четвртокот Eurostat.Во четвртото тромесечје од 2012 година во Европската унија биле вработени 222,6 милиони лица, од што 145,7 милиони во еврозоната, проценува Eurostat напоменувајќи дека станува збор сезонски прилагодени податоци.Со тоа нивниот број е намален за 0,2 отсто во однос на претходното тромесечје, а во еврозоната намалувањето изнесува 0,3 отсто.На годишни ниво, вработеноста во четвртиот квартал е намалена за 0,8 отсто во еврозоната и 0,4 отсто во ЕУ.За цела 2012 година, вработеноста во еврозоната е намалена за 0,7 отсто, а во ЕУ за 0,4 отсто.
МакфаксБројот на вработените граѓани во 17-члената Европска унија благо се намали во четвртото тромесечје минатата годи

loading...
Loading...