Папата му се поклони на Мугабе

Loading...

Папата Франциск предизвика контроверзи на првиот ден од својот мандат со тоа што се состана и се поздрави со диктаторот на Зимбабве, претседателот Роберт Мугабе, за време на мисата во Ватикан.Претседателот Мугабе, на кого Европската унија во 2002 година му забрани патувања низ земјите членки на Унијата поради наводите за кршење на човековите права и лажирање на изборите, седеше во ВИП делот за време на свеченоста на плоштадот „Свети Петар3 во Ватикан, а подоцна лично се поздрави со папата.При тоа, папата му се поклони, што предизвика бројни коментари, првенствено поради репутацијата која ја има Мугабе, пренесува Daily Mail.Ватиканските служби претпоставија дека забраната за Мугабе го суспендира застапувачкиот став дека сите католици се добродојдени на инаугурацијата на папата, па така Мугабе со својата сопруга имаше ВИП третман на инаугурацијата.
МакфаксПапата Франциск предизвика контроверзи на првиот ден од својот мандат со тоа што се состана и се поздрави со диктаторо

loading...
Loading...