Парите сепак ја купуваат среќата

Loading...

Според една неодамнешна анкета на американските економисти, парите всушност ја купуваат среќата, а повеќе пари доведуваат до поголема среќа.
Ништо ново во односите помеѓу парите и благосостојбата, но една нова студија е во контраст со претходните студии, во согласност со што се намалува влијанието на парите во текот на одреден паричен тек кој им овозможува на луѓето да ги задоволат основните потреби.
Економистите Бетси Стивенсон и Џастин Волферс од Универзитетот во Мичиген наведуваат во нивната студија објавена во овогодишниот број на мајското издание на американски економски ревии дека не постојат докази за точка на “заситеност” во однос на парите и среќата, според француската агенција АФП.
“Поврзувањето на парите и среќата кои ги наоѓаме кај сиромашните е еднаков на оној кој се наоѓа кај богатите”, велат авторите на новата студија.
Стивенсон и Волферс дојдоа до заклучок дека односот на парите и среќта е ист кога се прави споредба меѓу богатите и сиромашните земји, како и кога прави споредби меѓу богатите и сиромашните во една земја.Според една неодамнешна анкета на американските економисти, парите всушност ја купуваат среќата, а повеќе пари доведув

loading...