Паузи на работа: Кога и колку често треба да ги правите?

Loading...

Доаѓате на работа, правите кафе, па ја проверувате електронската пошта и работите на својот дневен план, а потоа правите пауза дури околу 13, 14 часот за да каснете нешто и да се одморите?
Најновото истражување открива дека многу луѓе прават елементарна грешка која станува збор за правењето пауза.
Средно утро е најдобро време за пауза
Професорите Емили Хантер и Синди Ву од Универзитетот Бејлор истражувале кое време од денот е најдобро за пауза на работа и откриле дека попладневната пауза воопшто не е идеална, туку средното утро е најдоброто време за да се одморите од обврските.
Тие докажаа дека одморот во ова време од денот најдобро ја подобрува енергијата, концентрацијата и мотивацијата. Исто така, откриено е дека паузите што ги правите подоцна во текот на денот имаат многу помал ефект.


Кога конечно ќе направите пауза, имајте на ум дека не треба да правите ништо поврзано со работата, туку искористете го тоа време за да одморите и да ја повратите енергијата. Вие избирате што да направите за време на паузата. Можете исто така да извршите полесни деловни обврски сè додека не станат товар.
Повеќе кратки паузи, отколку една долга
Ако забележите дека повеќе ви одговараат почести пократки паузи наместо една долга пауза, одлучете се за овој вид на одмор. Беше спроведено истражување во кое 95 вработени на возраст меѓу 22 и 67 години учествуваа за време на една работна недела. Секоја личност мораше да ја сними секоја пауза што ја има за време на работното време. Резултатите покажаа дека вработените искористиле 959 паузи, или во просек по две паузи од едно лице.
Исто така, истражувањето покажа дека луѓето кои земале повеќе паузи имаат помалку проблеми со здравјето, како што се главоболки, нарушен вид и болки во грбот.

loading...