Пентагон поради пари го одложи испраќањето на носач на авиони на Блискиот исток

Loading...

Американскиот министер за одбрана Леон Панета го одложи во четвртокот испраќањето на носачот на авиони и придружниот воен брод на Блискиот исток поради неизвесното финансирање, неколку часа по предупредувањето дека неефикасноста на Конгресот по ова прашање се заканува на безбедноста на САД.Пентагон, исто така, објави дека ќе побара зголемување на буџетот за помалку од планираните еден процент во фискалната 2014 година којашто започнува во октомври 2013 година, што според американските аналитичари претставува уште еден знак за притисокот армијата да го намали буџетот по зголемувањето на буџетските издвојувања за американската одбрана во последната деценија.Леон Панета, министерот за одбрана на САД на заминување, го одложи испраќањето на носачот на авиони „USS Harry S. Truman“ и ракетниот брод „USS Gettysburg“ поради несигурното финансирање на мисијата, соопшти во четвртокот портпаролот на Пентагон, Џорџ Литл.Овие два воени брода требаше од матичните пристаништа во САД да испловат кон Блискиот исток кон крајот на седмицата, додаде Литл
MaкфаксАмериканскиот министер за одбрана Леон Панета го одложи во четвртокот испраќањето на носачот на авиони и придружниот воен брод на Блискиот ис

loading...
Loading...