ПЛАНОТ НА ТИТО ОД КОЈ СЕ ПЛАШЕШЕ ЦЕЛ СВЕТ: Белград е главен град, земјата поголема од Германија со 30 милиони жители!

Откриваме како би изгледала Балканската федерација доколку Јосип Броз Тито успееше да го направи тоа.

Панславизмот, илиризмот, австро-славизмот, неославизмот и евро-славизмот се дел од идеите на кои, во случај на „што би се случило, ако беше“, на денешната држава би можела да се потпре, секако во комбинација на унитарни до конфедерални паралели и на некои од западните идеологии на модерната држава. Некои имаа повеќе, а некои помалку шанси за реализација, некои имаа помалку, а некои поголеми територијални претензии. Најголеми шанси имаше идејата на Тито за балканска федерација, судејќи според со ѕвездието на меѓународните односи остро одделени со линијата исток-запад, како и харизмата и способностите на Јосип Броз.

Ви откриваме како би изгледала таква држава, но прво да видиме каде се наоѓаме и каква е можноста за спроведување на таква идеја. Постои приказна дека деведесетгодишна жена сменила 7 земји без да замине од дома. Како е можно тоа? Токму тоа се случи на нашите простори! Ако сте родени во 1917 година во Белград или некаде во Србија, вие сте родени во Кралството Србија, кое подоцна беше преименувано во Кралство на Србите, Хрватите и Словенците, а потоа беше преименувано во Кралство на Југославија, по војната тоа беше Социјалистичка Федеративна Република Југославија (во периодот 1945-1990 повеќе имиња). Граѓанските војни во 90-тите територијално ја намалија Југославија, која подоцна ги вклучуваше и Република Србија и Црна Гора и беше наречена Сојузна Република Југославија, подоцна преименувана во Србија и Црна Гора. По отцепувањето на Црна Гора во 2006 година, остана само Србија. Интересен туристички аранжман, вие седите во куќа, а земјите сами се менуваат.

Повоена Југославија на границите од Вардар до Триглав, чиј лидер се до смртта беше Јосип Броз Тито, имаше претензии кон околните држави. Имено, идејата за Балканската федерација ги вклучуваше Албанија, Бугарија, Романија и во најширока варијанта, дури и делови од Грција и европскиот дел на Турција. Тито одржа голем број билатерални средби и потпиша неколку документи што требаше да придонесат за создавање на таква држава. Тврдењето за толку голема територија ги возбуди водачите на големите сили. Дури и на Сталин не му беше гајле.

Титовото „Не“ во 1948 година упатено до водачот на Советскиот Сојуз предизвика внатрешни политички конфликти во Југославија, што резултираше со создавање на Голи Оток, каде што завршија невини граѓани.Ако идејата на Тито беше реализирана.

Денес Балканската федерација ќе изгледаше бројно вака:
31 милиони жители
395 илјади квадратни километри (за споредба, Германија има површина од 357.021 квадратни километри)
БДП – 295 милијарди долари
9 500 УСД по глава на жител
Белград е главен град

Постојат тврдења дека, според планот на Тито, федерацијата вклучува идеја дека јужната српска провинција Косово и Метохија требало да стане дел од Албанија, во рамките на федералните единици. Од друга страна, планот беше да се припојат делови на Австрија кон Словенија.Сепак, големото прашање е што би довело до спроведувањето на идејата на Тито за Балканската федерација. Дали тоа би произвело лоши односи со другите големи сили и какви последици би предизвикало тоа, дали е можно да се формира. Движење на неврзаните, дали распадот на 90-тите години на минатиот век би бил повеќе покрваво, а главното прашање што се поставува е – колку долго би траела таква држава и колкава територија би зафатила на крајот?

Пронајдете не на следниве мрежи:©ПУЛС24.МК Вестите на интернет страницата на редакцијата ПУЛС24.МК може да се користат исклучиво за лично информирање. Без писмена дозвола од ПУЛС24.МК или посебен договор, не е дозволено преземање, користење или реемитување на вестите.