Погребот на принцот Филип треба да биде следната сабота по осумдневна национална жалост

Loading...

Војводата од Единбург секогаш инсистирал на тоа дека сака погреб со минимална врева.
Неговата желба за она што е познато како „кралски церемонијален погреб“ сличен на кралицата на мајката – наместо целосен погреб на државата – веќе беше исполнета.
Но, пандемијата ќе има големо влијание врз тие планови. Синоќа, кралицата и нејзините високи претставници разговараа за тоа како најдобро да се постапи.
Со конечно одобрување од нејзиното височество, одлуката најверојатно ќе биде објавена денес.
Изворите велат дека е скоро сигурно дека секој аспект од аранжманите што веројатно ќе привлечат толпа нема да се случи, што значи дека церемонијалните аспекти ќе бидат ограничени, а оплакуваните ќе бидат не повеќе од 30.
Според претходните планови – познато во кралското домаќинство како „Четврт мост“ – неговото тело би било веднаш балсамирано и однесено во капелата Алберт Меморијал од капелата Свети Ѓорѓи на замокот Виндзор.
„Дејли Мејл“ дозна дека ковчегот на Филип бил синоќа во замокот, каде што престојува кралицата, најверојатно одмарајќи во нејзината приватна капела за богослужба.
Но, за време на викендот најверојатно ќе биде преместен во капелата Алберт Меморијал, која ја изградил Хенри VII како кралски мавзолеј. Ковчегот на Филип најверојатно ќе лежи таму со мала церемонија – одмор на две едноставни дрвени платформи наречени катафалки.
Според плановите пред Ковид, тој ќе беше донесен во Лондон денес по пат и однесен во палатата Сент Џејмс за да престојува привремено во интимната капела Ројал.
Колеџот за вооружување вчера соопшти дека ковчегот на Филип ќе лежи во замокот Виндзор пред неговиот погреб во капелата Сент Џорџ, најверојатно следната сабота.
Веројатно е опфатен со неговиот личен стандард – кој се однесува на неговото данско и грчко кралско наследство, неговите корени од Маунтбатен и титулата во Единбург – и цветен венец од неговото семејство.


Бдение од неговите деца – Чарлс, Ана, Ендру и Едвард – најверојатно ќе се одржи во Виндзор.
На денот на неговиот погреб, ковчегот на Филип се очекува да го носат носители на „Кралицата“, гарда на Гренадиери од првиот баталјон.
Војводата ќе биде сместена на кочија за пиштол, припадност на артилеријата на кралскиот коњ, кралски коњ, нацртана од екипаж на пиштол на Кралската морнарица. Пајтонот – лично барање на Филип – е оној што ја носеше кралицата Викторија на нејзиниот погреб во 1901 година.
Планирана кортежа преку Виндзор сега веројатно нема да се случи. Но, внатре во замокот Виндзор, настаните веројатно ќе бидат во голема мерка исти, но со помалку жалости.
Ковчегот ќе биде пречекан од почесен чувар од „Пушките“ и бенд во Потковичев мантија, опкружен со куќи изградени во 15 век за „пеечките луѓе“ на капелата.
Дванаесет пејачи познати како лаички службеници сè уште живеат таму, и тие ќе настапуваат за време на службата.
На тревата јужно од Западната порта ќе има пиперки на Кралската морнарица.
Носител на забавата на Кралските маринци ќе го носи ковчегот во капелата Сент Џорџ преку Западните скали, наредени од Коњаницата за домаќинства, каде ќе чекаат деканот на Виндзор и надбискупот од Кантербери.
Ковчегот ќе биде однесен во Quire – место за одмор на повеќето монарси закопани во капелата. Внатре или под Quire се Едвард VII, Хенри Шести, Едвард IV, Џорџ III, III , Џорџ IV и Вилијам IV, Хенри VIII и Чарлс Први.
Катафалкот на Филип ќе биде поставен на црна мермерна плоча, што е влез во Кралскиот свод.
Се верува дека химните што ги барал принцот ја вклучуваат химната на неговиот омилен морнар, За оние што се на опасност на морето. На крајот од службата, еден псалм и текстот „пепел до пепел“ ќе се читаат додека се свири жалост.
Ковчегот ќе биде спуштен во Кралскиот свод и ќе остане таму сè додека кралицата не умре и тие не бидат погребани заедно во капела.
Ден по погребот, знамињата ќе бидат вратени на целосно јарбол, иако Судот ќе остане во жалост уште три недели.

loading...