ПОДОБРЕТЕ ГО СВОЕТО ЗДРАВЈЕ, НЕ СЕ БОРЕТЕ СО КИЛОГРАМИТЕ: 20 минути тренинг на ден многу помага!

Loading...

Вклучувањето вежби во дневната рутина за многумина е сè уште непремостлив проблем. Поради обврските што ги имаат, луѓето успеваат да одвојат еден или два дена во неделата за тренинг, но главно не повеќе од тоа.
За нивна среќа, сепак постои начин да останат во форма, но и да го подобрат нивното здравје, што не бара од нив да одвојуваат многу време на дневна основа. Решението е, имено, во кратки и интензивни обуки, чие времетраење не надминува 20 минути.
Одамна е познато дека ваквите тренинзи се идеални за слабеење, но неодамна научниците открија дека имаат и позитивно влијание врз метаболичкото здравје, особено кога се одвиваат на релативно ниска температура. Во однос на препораката на Светската здравствена организација да се вежба 150 до 300 минути неделно, ова е многу помалку захтевен режим на вежбање, барем кога станува збор за неговото траење.
Тогаш, зошто кратките интензивни тренинзи се добри за метаболичко здравје, срце и артерии? Научниците сè уште немаат убедлив одговор, но тие веруваат дека најверојатно има некаква врска со подобрување на функционирањето на митохондриите, левата комора на срцето и усогласувањето на периферните артерии.
Имајте го ова на ум следниот пат кога ќе се откажете од редовно вежбање затоа што мислите дека немате доволно време. Треба да одвоите само 20 минути на ден за оваа активност, а здравствените придобивки од кратки и интензивни тренинзи секако ќе го оправдаат времето поминато.

loading...
Loading...