Полнети ролнички – Јадење кое е наречено дека носи среќа

Loading...

„Пролетните полнети ролни“ се кинеско јадење, а традиционално се јадат за време на пролетниот фестивал, односно прославата на кинеската нова година, која паѓа на крајот на јануари или почетокот на февруари. Ролс е едно од седумте среќни јадења што Кинезите ги јадат по тој повод.
Тие можат да бидат полнети со месо, зеленчук или нешто слатко. Ролните добиваат златно жолта боја со пржење, па изгледаат како златни шипки и со тоа симболизираат богатство и просперитет. Ова е само предлог за полнење, можете да додадете зеленчук што го имате или да ставите некој друг наместо препорачаниот, и секогаш можете да додадете пилешко, мелено месо, што сакате.
СОСТОЈКИ:
(Големина за 12 ролни)
3 лисја свежа тенка кора
масло за пржење
За полнење:
2 лажици сусамово или друго масло
1 кромид
1 пиперка
1 морков
350 гр зелка
1-2 лажици соја сос
1/4 лажиче свежо мелен пипер
1/2 лажиче сол
За слатко-зачинет сос:
4 чешниња лук
1 лажичка сецкани лути пиперки
1/2 лажица шеќер
1/4 лажиче сол
1 лажичка густин од
200 мл вода сок од 1/4 лимон


ПОДГОТОВКА:
1. Исчистете го и измијте го зеленчукот. Исечете ја зелката на тенки парчиња, исечете го кромидот на парчиња, изрендајте го морковот или исечете го на многу тенки резанки, исто така и пиперката.
2. Загрејте го маслото во тава на тивок оган, а потоа додадете го исечканиот кромид и пржете неколку минути додека омекне кромидот. Додадете ја исечканата пиперка и оставете да се готви една минута или две, а потоа додадете морков и оставете да се готви една минута или две, мешајќи. Потоа додадете исечкана зелка, и оставете две минути. Додадете соја од соја и бибер. Промешајте и, сосот од соја е солен, пробајте го полнењето пред да го додадете. Вријте додека не испари целата течност и оставете да се излади.
3. Одделете ги трите кори, исечете ги на четири еднакви квадрати и ќе добиете 12 квадрати за 12 ролни. Задолжително покријте ја кората за да спречите да се исуши додека ги тркалате ролните. Се разбира, можете да направите повеќе ролни, а потоа да го зголемите бројот на кори и мерки за надеж.


4. Ставете ги корите дијагонално, на едниот крај, аголот на кората ставете лажица филе, преклопете ги страните и навивајте. Премачкајте го другиот крај на кората со масло или вода и залепете го ролатот. Ролната мора да биде без пукнатини за да не излезе полнењето.
5. За да го задржите маслото длабоко без да трошите премногу, користете помало тенџере, па пржете ги ролните неколку пати. Загрејте го маслото на тивок оган за да не изгорат ролните. Пржете ги ролатите неколку минути свртувајќи се додека не се заруменат рамномерно од сите страни. Извадете ги на кујнска крпа за да ги исцедите вишокот маснотии. Наместо да ги пржите ролатите, можете да ги печете во рерна на плех обложен со хартија за печење.
6. За сосот, исечкајте го лукот, загрејте ја тавата на тивок оган, а потоа додадете го лукот, половина лажичка шеќер и лажичка мелена лута пиперка на сувата тава. Истурете 200 ml ладна вода. Додека водата не се загрее, додадете го густинот и мешајте. Додадете сол и варете на тивок оган пет минути или додека сосот не се згусне. Тргнете го од оган и оставете да се излади, а потоа додадете го сокот од лимон и промешајте.
7. Послужете ги ролните со сосот.
Пријатно!

loading...