Поминаа шест месеци од коронавирусот во Македонија- бројката секојдневно вртоглаво расте, есента носи нов бран

Loading...

Поминаа и зад нас се шест месеци од почетокот на коронакризата во земјава.
Властите се поочигледно е дека не се справија соодветно со вирусот, особено со тешко болните лица кои во најлош случај и поради негрижата на власта го загубија животот.
Изминатите пет дена бројот на нови случаи на Ковид-19 е под 10 проценти од тестираните пациенти, но тоа не влева никаква надеж, со самиот факт што вчера беа регистрирани повторно голем број на новозаразени лица.
На почеток на неделата беа направени 860 теста, од кои 78 пациенти резултираа позитивни на корона вирусот. Потоа следниот ден (25 август) бројот на тестови се искачи на над 1700, но бројот на новозаразени пациенти беше 127. Во некои од последните денови имаше случаи кога процентот на ново заразени не беше поголем од пет-шест посто.


Така што вчера беа направени 2018 тестирања, а регистрирани се 159 нови случаи на Ковид-19. Освен намалениот број на новозаразени со корона вирусот, за разлика од претходниот период, во последниете денови е регистрирано и зголемено оздравување на пациенти заразени од Ковид-19.
И понатаму најголемиот број на активни заразени од Ковид-19 е регистрирано во Скопје (854), потоа следат Куманово (356), потоа Гостивар (230), и Штип и Тетово по (175 активни пациенти со корона вирус).
Драстична промена со Ковид-19 е регистрирана и во скопските општини. Тука и понатаму на со најголем број активни случаи 117 е Општина Чаир, но далеку подобро од претходниот период кога бројот на заразени со корона вирусот во ова општина ги надмина 400 пациенти.
По Чаир, со најголем број на заразени со Ковид-19 е Општина Аеродром (105), Гази Баба (102) и потоа следат Кисела Вода, Карпош, Центар, Бутел и тн.

loading...