Поправете си го денот со една од овие крем супи!

Loading...

Кремастите домашни супи лесно се подготвуваат, здрави се и вкусни, а со сето тоа се одлични освежувања по долгиот работен ден…
Ако посакувате оброци со лажица, кремските супи од зеленчук се одличен, здрав избор. Подолу се дадени рецепти за брокула, карфиол и виолетови супи од сладок компир што можете да ги подготвите за ручек или вечера.
Крем супа од брокула


Иако брокулата е достапна цела година, на врвот на сезоната се достигнува за време на студените месеци кога мразот влијае на формирање сладок вкус. Затоа, искористете ја сезоната на брокула и подгответе совршено кремаста супа, според рецептот на Џејми Оливер. Може да го послужите со кисела павлака или рикота.
Состојки:
1 чешне лук
2 стапчиња целер
400 гр брокула
Маслиново масло
1 литар пилешко или зеленчук
Сирење рикота


Подготовка:
Излупете и ситно исечкајте го лукот. Исечете ги и грубо исечете ги целерот и брокулата.
Загрејте малку масло во тава и динстајте ги лукот и целерот околу две до три минути, а потоа додадете брокула и густин.
Продолжете да готвите уште пет до десет минути. Изглендирајте ја супата.
Зачинете и послужете, а потоа поросете ја рикотата преку супата. Украсете со лисја нане по желба.
Густа виолетова супа од сладок компир


Едноставна и здрава супа од сладок компир, одлична е за секој што сака да проба нешто ново. Рецептот е потпишан од нашата колумнистка Лора Роман од блогот La vie shobaine. Оваа супа е полна со зеленчук и здрави зачини што ќе ве стоплат. Супата е малку слатка поради сладок компир и морков, а вкусот на орев од наздравените семки од тиква оди добро со останатите состојки.
Состојки:
1 кромид
500гр сладок домат
200гр моркови
100гр пашканат
150гр праз
Сол, бибер, цимер, ловоров лист, куркума, мајчина душица
Семки од тиква
Магдонос
Подготовка:
Исецкајте го кромидот и празот и испржете ги на малку масло.
Додадете исечени моркови и пашканат и зачини: сол, црн пипер, лажичка куркума, стапчиња цимет, ловоров лист и лажичка мајчина душица. Добро промешајте и оставете да се крчка додека ги подготвувате слатките компири. Ако премногу зеленчук почнат да се држат до дното на тавата, можете да додадете малку повеќе масло.
Излупете тиква, изрендајте ја и исечете ја на парчиња. Во зеленчукот додадете 1,2 литри зовриена топла вода и додадете ги слатките компири. Оставете сè да готви 20 минути.
Кога ќе се сварат сите состојки, измешајте ја супата со миксер за стапчиња или во блендер за најкремав ефект.
Пред бледнирањето, извадете ги стапчето цимет и ловоровиот лист.
Послужете ја супата. Пржете ги парчињата тиква во тава, и исечете малку свеж магдонос и посипете ја супата.
Крем супа од карфиол
Брза, лесна и вкусна супа од карфиол ќе ви послужи како предјадење, но и целосен оброк за оние со помал апетит. Потребни се само неколку состојки и нешто повеќе од половина час за да се подготви оваа супа. Рецептот е за шест порции, а остатокот може да го чувате во фрижидер два до три дена.
Состојки:
2 лажици маслиново масло
½ помала главица кромид
2 чешниња лук
1л чај од мајчина душица
1 карфиол
½ лажичка сол
½ лажица пипер
Подготовка:
Во голем сад додадете две лажици маслиново масло, потоа исецканиот кромид и лук. Динстајте додека не омекне, а потоа истурете во зеленчукот.
Исчистете го карфиолот и исечете го на цветчиња, па ставете го во мајчината душица и оставете да зоврие. Намалете ја температурата, покријте ја тавата со капак и оставете да се готви 20 до 25 минути – додека карфиолот не омекне.
Избледнирајте, додадете сол и бибер.

loading...