Поради ова беше обвинета за БОГОХУЛЕЊЕ, а сега ПРОДОЛЖУВА да ПРОВОЦИРА

Loading...

Ова не е прв пат.
Пејачката Северина Којиќ претходно соработуваше со сликарот Димитрије Поповиќ. Нејзиниот уметнички стил, сепак, е премногу експлицитен за многумина поради библиските сцени што уметникот ги прикажува на прилично груб начин, во форма што не е пријатна. Многу чести мотиви во неговите слики се отсечени глави и черепи што крварат.
На едната од нив, Северина држи исечена глава која крвари. Пејачката доби многу негативни коментари поради оваа соработка, а многу следбеници го нарекоа ова страшно богохулење.
Сепак, Северина не се осврна на овие коментари. Нејзината соработка со Поповиќ продолжи, а пејачката ги објави резултатите.
Станува збор за неговата нова слика, која го покажува карактерот на Северина, а темата повторно се библиските жени.
Заедно со сликата на која се моли, додека има крст во рацете и го држи черепот во пазувите, таа ги сподели и овие стихови.
Марија Магдалена
„Не ја гледај мојата убавина!
Таа е минлива.
Не ги гледај моите гревови!
Тие се и твои.
Погледни низ пукнатините во мене
во Светлината од крстот!
Тоа е мелем.
И низ твоите рани
Светлината може да ги лекува другите“.
Коментарите беа поделени кога станува збор за овој проект, многумина го нарекоа квази-уметност, па дури и Севе одговори на еден коментар. Станува збор за девојка која и рекла на Северина да ја избрише сликата.
„Сама избриши се“, одговори Севе.

loading...