Постепен пад на „сивата економија“ во Европа

Loading...

Непријавените економски активности или ткн „сива економија’ е намалена во минатата 2012 година во Европа од 19,3 на 19,0 отсто од бруто домашниот производ (БДП), се наведува во студијата што во понеделникот ја објави куќата издавач на платежни картички Visa.Благодарејќи на подоброто економски опкружување и примената на мерки во борбата против измамите, нивото на „сивата економија“ би можела во 2013 година да биде сведена на најниското ниво во последната деценија, односно да падне на 18,5 отсто од вкупниот БДП  на Европската унија плус Норвешка, Швајцарија, Турција и Хрватска, се наведува во студијата на Visa.Се нагласува притоа дека работата на црно и непријавените трансакции достигнуваат 2.175 милијарди евра, при што најмногу непријавени плаќања и работници има во градежниот и во трговскиот сектор.Исто така, се заклучува дека „сивата економија“ е почеста појава во источна и во средна Европа, каде во Бугарија, Хрватска, Естонија и Литванија достигнува речиси 30 отсто до БДП-то.За процена на обемот на „сивата економија“ своите пресметки авторите на студијата ги темелеле на официјалните макроекономски податоци и статистичките прогнози.
МакфаксНепријавените економски активности или ткн „сива економија’ е намалена во минатата 2012 година во Европа о

loading...
Loading...