Постојаното носење на заштитна маска при високи температури може да предизвика проблеми со кожата

Loading...

Голем дел од населението се соочува со еден проблем што се јавува поради носење маска на високи температури. Ова се акни и мозолчиња кои се јавуваат како резултат на носење маски и затнување на порите во пределот на лицето над кое се шират.

Овој феномен е забележан низ целиот свет, а дерматолозите лесно можат да го објаснат.

– Проблемите со кожата се јавуваат редовно ако маската се носи редовно. Бидејќи голем дел од населението сега носи маски, затоа овој проблем е уште позаразен – посочува дерматологот Ејми Касуф.

Додека разговараме и дишеме, лицето е преплавено со голема количина на топол воздух што создава уште потопла средина што е идеално за бактериите да се размножуваат, нарушувајќи ја рамнотежата на кожата.

– Луѓето кои имаат мрсна кожа се повеќе се склони кон овој проблем. Шминка е исто така фактор што го поддржува овој проблем. Затоа, не препорачуваме потешка шминка, ако е воопшто можно, – истакнува Касуф.

Советот на дерматолозите е  наутро и навечер малку да ја хидрирате кожата.

– Пред се ова е хигиенска работа. Некои типови на кожа се чувствителни, но за да го избегнете проблемот, треба редовно да го чистите лицето, да ја менувате маската и да избегнувате шминка – заклучи дерматологот.

 

loading...