Постојат два портрета на Мона Лиза, и двете ги насликал Да Винчи

Loading...

Леонардо да Винчи познатата слика на Мона Лиза веројатно ја насликал два пати. Така најпознатата слика на светот т.е најпознатата насмевка на светот не е единствена.

Стручњаците тврдат дека потврдиле дека претходната верзија на Мона Лиза која е откриена минатата година исто така е дело на раката на Леонардо да Винчи, пишува Daily Mail.
Такaнаречената Ислевортх Мона Лиса, која изгледа многу помлада млада жена од оргиналната Мона Лиза онаа која му е добро позната на светот.
Мона Лиза која е изложена во Лувр во Париз, долго беше позната како единствената која ја насликал овој италијански сликар.
Но последните текстови покажуваат дека и другиот портрет сигурно е дело на Леонардо да Винчи.

Анализата на стручњаците за геометрија покажува дека пропорциите одговарат на оние кои Леонардо ги користел кога правел портрети на луѓе.
Ислевортх  Мона Лиза припаѓала на Џане Блакер. Нејзиниот брат Хју сликата ја купил во 1913 година во Сомерсет  каде на ѕидот стоела речиси еден век.

По смртта на Џане во 1947 година ИслевортхМона Лиз е продадена во Лондон, на американски колекционер Хенри Пулицер кој ја оставил на својата ќерка. Моментално е во сопственост на Швајцарија и веќе 40 години се наоѓа во банката.
извор:rtvjugoslavije.comЛеонардо да Винчи познатата слика на Мона Лиза веројатно ја насликал два пати. Така најпознатата слика на светот т.е н

loading...