Дали има подобар начин да го прославите Светскиот ден на јагода отколку да се почестите со ваков појадок? Откако ќе спиете малку за време на викендот, почестете се со еден кралски појадок.
Подготовката е многу едноставна и брза, а рецептот содржи омилено овошје кое денес го слави својот ден – јагоди! Иако сезоната официјално сè уште не е започната со нив, веќе можете да ги најдете на полиците на продавниците, честопати на продажба. Одете во продавницата брзо, ако веќе ги немате дома!
Потребни состојки се: 400 гр леб 250 мл млеко 60 мл слатка павлака 5 големи јајца Половина лажичка екстракт од ванила 1 лажица шеќер 2 лажици брашно 1/4 лажиче прашок за пециво 1/4 лажиче цимет 200 гр намаз од чоколадо Путер Шеќер во прав 600 гр јагоди + 3 лажици шеќер
Подготовка: Измијте ги, исчистете ги и исечете ги јагодите, па измешајте ги со три лажици шеќер и оставете ги да стојат половина час на собна температура. Потоа ставете ги во фрижидер. Додека се ладат, лебот го сечете на малку подебели парчиња. Исечете ја средината на секое парче за да направите мал џеб – наполнете го со чоколаден намаз. Изматете јајца, млеко, крем, ванила, лажица шеќер, брашно, прашок за пециво и цимет. Потопете го секое парче леб од двете страни – внимателно за да не излезе намазот. Загрејте малку путер во тава и печете го лебот две до три минути од секоја страна додека не добие златна боја и мала крцкавост. Ставете јагоди на врвот и посипете ги со шеќер во прав. Можете да додадете шлаг по желба.