По намаленото загадување во Индија, Хималаите видливи за прв пат по 30 години

Loading...

За прв пат по три децении жителите на северниот дел на Индија ги фотографираат снежните врвови на Индија, кои сега се видливи оддалечени 200 километри. Ова е резултат на намалувањето на загадувањето во земјата.
За да се спречи ширењето на коронавирусите, многу земји целосно го прекинаа јавниот сообраќај и им забрани на граѓаните да се движат. Многу фабрики се затворени и промените се очигледни во сите делови на светот, вклучително и на Хималаите, кои за прв пат по 30 години „дишат“.
Сето ова помогна во намалување на загадувањето на воздухот, а фотографиите што ги споделуваат корисниците на социјалните мрежи го покажуваат позитивниот ефект што го има оваа „пауза“ на Хималаите.
Според статистиката составена од Светската здравствена организација (СЗО), околу 1,5 милиони луѓе починале од ефектите од загадувањето на воздухот во 2012 година.
Во Индија досега 5.916 лица биле заразени со коронавирус, од кои 178 починале, а 506 успешно се опоравиле.

loading...