Предмет кој не го испуштаме од рака може да биде главен преносител на вирусот: Веднаш избришете го!

Loading...

Научниците предупредија дека валканиот екран на мобилниот телефон може да биде главен причинител за зарази од инфекции, а особено од коронавирусот, ако не го чистиме редовно.
„Ако ги миете рацете редовно и потоа почнете да го допирате екранот на вашиот смартфон, па лицето – ете ви потенцијална рута за инфекција“, вели Вилијам Кевил, професор на Универзитет во Саутхемптон.


Површините како стаклото од кое воглавно се прават екраните за смартфоните, се релативно инертни и се идеално опкружување за развој на вирус.
Тој предлага двапати дневно да ги чистиме телефоните, еднаш за време на ручек и уште еднаш пред легнување во кревет.

loading...