Предупредуваат дека вакцината може да не биде ефикасна кај оваа група на луѓе: „Подобро нешто отколку ништо“

Loading...

Експертите веќе долго време предупредуваат дека прекумерната телесна тежина е главен фактор на ризик од коронавирусот.

Сепак, сега здравствените експерти стравуваат дека потенцијалната вакцина можеби нема да може да ги заштитат дебелите луѓе, а со тоа и општата популација.

Претходните студии откриле дека вакцините се помалку ефикасни во случај на разни вируси, како и хепатитис Б кај крупните возрасни лица, што ги прави повеќе склони кон болести и тешки компликации како што се слабост на органи и смрт.

-Важно е  прашањето дали вакцината ќе биде ефикасна кај овие луѓе. Можеби ќе функционира, но не е толку ефикасно- кажуава д-р Чад Петит од Универзитетот Алабама. 

Сепак, д-р Петит верува дека е подобро од ништо, и дека дебелите луѓе дефинитивно треба да ја примат вакцината, иако можеби нема да е  толку ефикасна како оние што се послаби.

loading...