Прекрасната Венеција

Loading...

Венеција е град во североисточна Италија со преку 270.000 жители,  составен од  118 мали острови одделени со канали и поврзани со мостови.  Се наоѓа во мочурливата венецијанска лагуна која се протега по должината на брегот помеѓу Ро и Пиаве реките. Венеција е позната по убавината на нејзината поставеност, архитектурата и уметност.  Градот се смета за светско културно наследство, заедно со својата лагуна.
Градот има просек од 50.000 туристи дневно. Во 2006 година, беше на 28-мо место по светски најпознатите меѓународно посетини градови, со 2.927.000 меѓународни пристигнувања таа година.
Венеција нуди уникатни и убави места за посета, еве неколку:
1.„Големиот канал“ или  „канал Гранде“ повеќе од 21/2 милји (3 км) долг и полн со такси на вода и гондоли.  Датира од 14-ти до 18 век.
2. „Базиликата Сан Марко“ е една од најубавите градби во светот и најважната црква во Венеција. Таа била изградена во текот на неколку векови, со почеток во 832- риот,  базиликата е покриена со прекрасни византиски мозаици осветлени само во одредени периоди.
 
 
3. „Мостот Риалто“. До 19 век ова беше единствениот мост кој ги поврзуваше двете страни на Големиот канал. Мостот е изграден во 16 ти век. Ова е еден од најпознатите места во Венеција и секаде на островите постојат знаци кои укажуваат кон Риалто мостот.
 Венеција е град во североисточна Италија со преку 270.000 жители,  со

loading...
Loading...