Прекумерното размислување ја уништува вашата среќа: 3 начини да го зачувате вашиот разум

Loading...

Постојат многу позитивни работи во тоа бидете аналитичар. Оваа особина ви помага да донесувате подобри одлуки, подобро да го разберете светот околу вас и да станете поуспешна личност. Но, постои тенка линија помеѓу аналитичноста и прекумерното размислување.

Прекумерното размислување е штетно за среќата и речиси никогаш не помага во подобрување на ситуацијата. Тоа исто така води до неодлучност и ја спречува личноста да презема акција кога е потребно. Без разлика дали размислуваат за грешката што ја направиле вчера или за она што ќе се случи утре, луѓето кои прекумерно размислуваат се преплавени со лоши мисли. Неспособноста да „излезат“ од нивната глава може да им нанесе голема болка. Иако изгледа како циклус кој е многу тешко да се прекине, постојат 3 едноставни чекори кои ќе ви помогнат да престанете со прекумерното размислување и да го вратите вашиот разум. Погледнете за што станува збор.

1. Прифатете дека нема одговор за сè

Не треба да ги разберете сите работи во светот и не треба да имате одговор на сите прашања. Ако размислувате прекумерно, сигурно барате значење во сè што ви се случува. За жал, живееме во комплициран свет каде што причините и последиците се бескрајна мрежа. Обидите да ја „расплетите“ оваа мрежа можат само да ве повредат. Помирете се со фактот дека некои работи немаат објаснување. Понекогаш некои работи се случуваат или без причина, или пак поради нешто многу комплицирано и кое нема смисла да се обидувате да го разберете.

Ова можеби ќе ви биде тешко да го прифатите бидејќи секогаш сакате да стигнете до дното на работите и да ја откриете вистината. Но, во поголем дел од случаите не постои одговор или вистина за откривање. Прифаќањето дека нема одговор за сè бара многу трпение и зрелост. Ако успеете да го направите тоа, вашиот живот ќе биде многу помалку стресен.

 

 

2. Размислувајте на големо со мали чекори

Треба да останете фокусирани на големата слика. Многу често луѓето кои прекумерно размислуваат се заглавени на една ситуација која не им дозволува да гледаат пошироко. Не дозволувајте целото внимание да ви биде на ситни детали па да заборавете што е навистина важно.

Исто така, важно е да преземате мали чекори. Заглавувањето на еден „чекор“ може да ве спречи да продолжите напред и да го изгубите фокусот на вистинската цел. Она што е потребно е да воспоставите рамнотежа и секогаш да ја имате големата слика на ум.

3. Имајте јасна визија

Луѓето кои размислуваат прекумерно многу често имаат одвлечено внимание и скршнуваат од патот. Нивните мисли се расфрлани и многу често заглавуваат во нив. За да ги спречите овие одвлекувања важно е да имате јасна визија. Овде може да спаѓа планот кој го имате за денес, или пак планот за она што сакате да го постигнете во животот. Останете фокусирани на вашите цели и ќе ви биде многу полесно да им „премижете“ на ситуациите кои инаку би ги опседнале вашите мисли. Имањето јасна визија е клучно без разлика што сакате да постигнете. Создадете план за вас и држете се до него, не дозволувајќи им на ситните детали да ве тргнат од патот.

Ослободете го вашиот ум

Аналитичарите се луѓе и со дар и со клетва. Иако размислувањето за некоја ситуација пред да реагирате е многу добра особина, многу е лесно да паднете во циклус од прекумерно размислување.

За среќа, постојат начини да ги тргнете негативните работи на оваа особина. Запомнете дека ниту едно добро не доаѓа од прекумерно размислување, а многу често тоа води и до полоши резултати. Во многу случаи, наједноставниот одговор е оној вистинскиот, а во многу случаи и не постои вистински одговор. За секоја ситуација размислувајте само онолку колку што е потребно и ќе видете дека вашиот живот ќе стане поубав.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...
Loading...