Прешево да се припои кон Македонија, предлага историчарот Асани

Loading...

Прешевската долина да се припои кон Македонија, а Србија за возврат да добие делови од Куманово и Крива Паланка, гласи предлогот на историчарот Скендер Асани, за надминување на статус-кво ситуацијата во регионот, јавува весникот „Лајм“.Асани смета дека на овој начин Албанците во овој регион нема да бидат загрозени од Србија, а исто така ќе се амортизираат српските барања за поделба на Косово.Според Асани, откако Прешево по Втората Светска Војна припаднало на југословенската федерална единица Србија, биле урнати, како што ги нарекува, историските албански граници.Како што јавува „Лајм“, ставот на прешевскиот градоначалник Рагим Мустафа е дека таа не треба да се отфрли, но и дека за тоа е потребна посериозна анализа.
 
MakфаксПрешевската долина да се припои кон Македонија, а Србија за возврат да добие делови од Куманово и Крива Паланка, гласи предлогот на историчар

loading...
Loading...