Пронајдена најстарата ѕвезда во универзумот родена веднаш по „Биг Бенг“

Loading...

Ѕвездата во близина на нашиот сончев систем е најстарата ѕвезда откриена досега. Формирана е веднаш по големата експлозија, може да разјасни многу работи во универзумот.
Ѕвездата, ХД 140.283 е стара 13.2 билиони години или уште постара. Се наоѓа 190 светлосни години од Земјата, и е проучен од астрономите повеќе од еден век.
Се верува дека оваа ѕвезда е една од најстаро познатите во вселената со прецизно утврдена старост. Ѕвездата во близина на нашиот сончев систем е најстарата ѕвезда откриена д

loading...
Loading...