Протеинска бомба: Како да зготвите црн грав?

Loading...

Црниот грав, за разлика од белиот грав, има помека текстура и сладок вкус. Тој е протеинска бомба: ако во белиот грав има околу 7 гр протеини на 100 гр производ, а во црниот има 9 грама во иста количина.
Според нутриционистите, со својот состав црниот грав е најблизу до храната од животинско потекло, па затоа е одлична замена за луѓето кои, од одредени причини, не јадат месни производи.
Исто така, во црниот грав има повеќе јаглехидрати отколку во белата сорта. И ова значи дека подобро го заситува организмот. Таквите комплексни јаглехидрати полека се распаѓаат, влегуваат во крвотокот постепено, што не води до секреција на инсулин, како со употреба на кондиторски производи. Ова укажува на тоа дека дури и со секојдневната употреба на црн грав во исхраната, не се забележува зголемување на телесната тежина. Оваа сорта е збогатена со растителни влакна кои придонесуваат за нормално функционирање на цревата.
Црниот грав содржи компоненти кои го запираат развојот на атеросклероза, што е главна причина за мозочни удари и срцев удар. Значи, само 200 грама од црната сорта грав можат да му обезбедат на организмот дневна доза калиум, манган, железо, магнезиум и цинк.

loading...