Пушачите преку чадот го пренесуваат коронатавирусот?

Loading...

Нема многу докази што сугерираат дека чад од белите дробови на пушачот кој има коронавирус може да зарази друго лице, но американски истражувачи кои се занимавале со ова прашање им кажуваат на луѓето дека треба да знаат дека „кога вдишуваат чад од тутун, дишат воздух од нечии бели дробови“, вели „The Washington Post“.
Вилијам Ристенпарт, професор на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, рече дека е малку веројатно дека честичките од чад од тутун можат да го пренесат вирусот на друго лице.
Ова се должи на фактот дека топлината од цигарите веројатно го убива вирусот, изјави Ристенпарт за „The Washington Post“.
Сепак, има мала причина за загриженост од инфекција ако вдишете чад од нечии бели дробови – респираторните честички одат со чадот кон вас.
Ако чувствувате чад што некој го исфрлил од своите бели дробови, тоа значи дека го вдишувате воздухот што бил во белите дробови на пушачот. Ова значи дека исто така можете да ги вдишите нивните респираторни честички исполнети со вируси, кои се состојат од респираторна мукоза, а не од пепел, додаде тој.


Денес е јасно дека короната се пренесува преку капки, но исто така и преку воздух.
Она што е исто така сигурно е дека пушачите треба да ги отстранат своите маски за да држат цигара.
Само кружење околу луѓе кои не носат маски е ризик само по себе, а уште полошо е што пушачите знаат да исфрлат повеќе воздух од белите дробови, со дување.
Некој што не пуши исфрла респираторни честички до два метра, но пушачите можат да фрлат и до четири метри кога пушат чад од цигари, рече Херман Гакамбид, пулмолог од Орландо.
Алберт Рико, шеф на американската белодробна служба, вели дека пушачите „не само што можат потенцијално да го шират вирусот без да носат маска, туку и да фрлаат капки врз луѓето околу нив и на тој начин да ги заразат“.
Пушачите се изложени на поголем ризик да добијат потешка форма на коронавирус, соопштија во американскиот Центар за контрола и превенција на болести.
Пушењето го зголемува ризикот од заболување затоа што ја нарушува функцијата на белите дробови и го отежнува телото соодветно да одговори на инфекцијата, додека помладите пушачи се изложени на уште поголем ризик.

loading...