Работи и места во домот што треба редовно да ги чистите за да не се разболите

Loading...

Редовно чистете ја правосмукалката за да спречите кашлица
Ако во истата просторија ви стои старата правосмукалка ќе вдушите штетни честички од него. Новите правосмукалки имаат ХЕПА филтери кои во себе содржат многу повеќе честички и се подобри за луѓето со алергии.
Ако старите правосмукалки немаат филтери, може да бидат причина за кашлица, иритација или инфекција.
Сменете ги завесите во туш кабината или перете ги редовно
Повеќето луѓе со години не ги менуваат завесите во туш кабините или кадите. На дното на завесата има многу бактерии кои може да бидат причина за инфекции на дишните патишта што резултира со висока температура, кашлица или губење на тежината.
Менувајте ја постелнината секоја недела
Се создава тежина од клетките на кожата кои паѓаат од нашите тела, а бактериите се хранат со тие клетки. Затоа треба да ја менувате постелнината еднаш неделно.
Чистете го фрижидерот еднаш неделно
Микробите се невидливи. Она што не може да го видите, не знаете дека постои па поради тоа треба да бидете внимателни.
Ако чувате пилешко месо во фрижидер мора да биде во затворен сад за да спречите ширење на бактерии.
Оставајте ги чевлите пред врата
Кога сакате да влезете внатре, оставете ги чевлите пред врата за да не внесувате бактерии во целата куќа. Особено треба да бидете внимателни ако имате деца.
Крпата за раце треба да биде сува
Не ги делите крпите за раце со другите. Ако крпата е мокра или влажна, бактериите ќе се размножуваат.

loading...
Loading...