Радиоактивен отпад во Македонија

Макпетрол е сопственик на местото, додека отпадот е на Република Македонија, а за едно сме сигурни до неодамна ни најавуваа некои вежби со НАТО војската.
По се што се шпекулираше во врска со загадувањето ,горењето на отпад сега веќе се потврдува со сигурност дека во скопската општина Ѓорче Петров постои складиште кое има 16 тони гориво за ракети за растерување на облаци кое одамна требало да биде отстрането.
Изјавата на НАТО преставниците е дека ги предупредиле македонските надлежни органи во врска со проблемот и досега не е реагирано. 
Заменикот -министерот за животна средина Јани Макрадули вели дека уништувањето ќе биде направено со почитување на еколошките стандарди и во целосна транспарентност за јавноста.
-Тоа е гориво кое повеќе не е потребно. Сите методи на уништување ќе бидат направени врз основа на еколошките стандарди и со јавен оглас – истакна Макрадули
Се работи за радиоактивен отпад во Ново Село во објект на Макпетрол Темко кој сеуште не е уништен. Макпетрол Темко вели дека има договор само да го чува горивото, а не и да управува со истото.
Покрај потврда за фактот дека на Криволак се користел осиромашен ураниум успеавме да добиеме и потврда во едно од истражувањата дека таму сепак македонската влада планирала изградба на бункери за радиоактивен отпад. Од тогаш до ден денес околу овој проект  има многу контроверзири.
Регионот, според Клинчаров, е најсув регион во земјава и нема подземни води. Тој, исто така, го поддржа планираниот објект во овој регион, бидејќи областа е наводно ретко населена, има малку вегетација и мал број регистрирани ретки или загрозени видови, истражување  за ,,Употребата на ураниум во воени цели на НАТО”.

Loading...