Рани знаци кои можат да предупредат на ректален карцином

Ракот на дебелото црево е малигнен тумор кој може да се развие на ниво на целата должина на дебелото црево или на неговиот завршен дел – ректумот.

Ракот на ректумот може да не предизвика никакви симптоми, особено во раните фази. Многу луѓе ги игнорираат симптомите бидејќи се благи или неалармантни. До моментот кога ќе се појават некои значајни симптоми, ракот генерално е во напредна фаза.

Ректален карцином и кои се неговите симптоми
Некои од симптомите кои може да укажуваат на ректален карцином се:промена во навиките на дебелото црево, како што се запек, дијареа или течна, течна столица која трае повеќе од неколку дена ректално крварење, кое може да се манифестира како крв во столицата или долна облека обоена со крв,

чувство дека цревата е делумно празна
зголемена летаргија и слабост
намален капацитет за вежбање
ненамерно губење на тежината
надуеност
грчеви во стомакот, досадна болка или болка која не поминува.
Овие симптоми не мора да значат дека некое лице има ректален карцином. Сепак, раната консултација со лекар може да помогне во навремена дијагноза и третман. Ректалното крварење мора веднаш да се предочи на лекар. Жените во ПМС не треба да ги игнорираат грчевите кои траат подолго од вообичаеното со тоа што погрешно ги сметаат за менструални грчеви. Ректалното крварење или надуеноста може да се помешаат со менструација или дамки помеѓу менструацијата.

Сите невообичаени симптоми мора веднаш да се пријават на лекар.

Рани знаци кои можат да предупредат на ректален карцином

Што е ректален карцином
Ректалниот карцином се однесува на неконтролиран раст на клетките во ректумот, кој е последниот дел од дебелото црево во близина на анусот. Ракот на ректумот може да се појави сам или заедно со рак на дебелото црево (најдолгиот дел од дебелото црево). Ракот на ректумот и дебелото црево се нарекува колоректален карцином.
Ректумот е долг околу 12-15 сантиметри. Служи како привремено складирање на сварената храна (измет) додека не започне движењето на дебелото црево.
Ракот на ректумот може постепено да се развива во текот на неколку години. Обично започнува како мал израсток или маса, наречен ректален полип, ограничен на внатрешната обвивка на ректумот. Некои ректални полипи, кога не се лекуваат, може да се развијат во ректален карцином. Нелекуваниот ректален карцином може да се прошири со текот на времето и да влијае на другите органи, особено на црниот дроб и белите дробови.

Кои се ризиците за ректален карцином
Одредени состојби може да го зголемат ризикот од ректален карцином, како што се:

постара возраст: околу 90 проценти од ректален карцином се јавува кај луѓе постари од 50 години. Ризикот од ректален карцином се зголемува со возраста. Работната група за превентивни услуги на Соединетите држави препорачува скрининг за колоректален карцином кај сите возрасни на возраст меѓу 50-75 години. Луѓето со дополнителни фактори на ризик можат да се консултираат со својот лекар за да добијат скрининг на порана возраст. Скрининг по 75-годишна возраст може да се направи доколку лицето го сака по консултација со лекар.
воспалителна болест на цревата (IBD): ова се однесува на луѓе кои страдаат од Кронова болест или улцеративен колитис.
значајна лична или семејна историја: ова се однесува на луѓе кои самите или нивните роднини од прв степен (родители, браќа и сестри или деца) имале ректални полипи или рак.
одредени генетски состојби: Ова вклучува состојби како што се фамилијарна аденоматозна полипоза (FAP) или Линч синдром.


Пронајдете не на следниве мрежи: