САД го блокираа британскиот суд на британска територија

Американската влада го блокираше сослушувањето на британскиот суд да се одржи на британска територија, поради безбедносни причини, според официјалните документи.Врховниот суд на британската територија на Индискиот Океан (БИОТ) оваа недела требаше да одржи сослушување, на кое ќе присуствува и Би-Би-Си , за тоа дали група мигранти биле незаконски приведени на островот Диего Гарсија.На островот се наоѓа тајна британско-американска воена база и пристапот е многу ограничен, пишува Телеграф.Американските власти објавија дека немаат „одобрение“ за адвокатите што ги застапуваат имигрантите и „членовите на печатот“ – Би-Би-Си – да влезат на островот, според судските документи.Тој рече дека нема да дозволи сослушувањето на учесниците да се качат на американските воени летови до Диего Гарсија и нема да обезбеди превоз, сместување или храна до островот додека „неговите безбедносни и оперативни грижи не се адекватно напишани во изјавата на заменик-комесарот на Биот, Ниши“. Соединетите Американски Држави рекоа дека би биле „подготвени да ги преиспитаат“ барањата доколку посетата може да биде „изведена на начин“ што ќе одговори на нивните грижи, се додава во соопштението.Нагласуваме дека десетици имигранти пристигнале на островот во октомври 2021 година, велејќи дека избегале од прогон и дека се обидуваат да отпловат во Канада, каде што ќе побараат азил, но дека нивниот брод стигнал до Диего Гарсија.Алтернативно, Обединетото Кралство ја презеде контролата врз Островите Чагос, чиј дел е Диего Гарсија, од нејзината тогашна колонија, Маурициус, во 1965 година.Договорите потпишани во 1966 година дозволија првичен 50-годишен период на американска употреба на територијата, плус дополнителни 20 години. Договорот потоа беше „раскинат“ во 2016 година и сега истекува во 2036 година, според веб-страницата Biot. Biot се администрира од Лондон, но е опишан како „уставно различен“ од ОК.Маурициус, кој се стекна со независност од Велика Британија во 1968 година, тврди дека островите се свои, а највисокиот суд на Обединетите нации пресуди дека британската администрација на територијата е „нелегална“ и мора да престане.Поголемиот дел од персоналот и ресурсите на Диего Гарсија се под контрола на САД, вклучувајќи го и најголемиот дел од сместувањето и превозот на островот, како и рестораните и продавниците.Американскиот воен командант може да одбие влез во области со кои управува или контролира американската војска од безбедносни причини.Официјалната веб-страница на Биот вели дека пристапот е дозволен само на „оние кои се поврзани или со воениот објект или со администрацијата на територијата“. 

Пронајдете не на следниве мрежи: