САД со нови санкции против Русија за инвазијата на Украина

Соединетите Држави во средата објавија серија нови санкции кои имаат за цел да ја ограничат способноста на Москва да се бори во Украина, истовремено зголемувајќи ги влоговите за странските банки кои сè уште имаат бизнис со Русија.Санкциите на Министерството за финансии и Стејт департментот погодија повеќе од 300 цели, вклучително и ентитети во Русија и земји како Кина, Турција и Обединетите Арапски Емирати.Оние кои се насочени ја вклучуваат Московската берза и неколку подружници, потег кој треба да ја комплицира трансакцијата вредна повеќе милијарди долари, како и ентитети вклучени во три проекти за течен природен гас (ЛНГ).„Денешните дејства ги погодија нивните преостанати рути за меѓународни материјали и опрема, вклучително и нивното потпирање на критичните набавки од трети земји“, рече секретарот за финансии Џенет Јелен во изјавата, пишува themoscowtimes.„Го зголемуваме ризикот за финансиските институции кои се занимаваат со воената економија на Русија и ги елиминираме патиштата за затајување и ја намалуваме способноста на Русија да има корист од пристапот до странска ИТ технологија, опрема, софтвер и услуги“, додаде таа.Покрај новите санкции, Министерството за финансии ја проширува дефиницијата за „воено-индустриска база“ на Русија.Досега странските банки можеа да бидат санкционирани за поддршка на руската одбранбена индустрија. Последниот чекор го проширува опсегот на таканаречените секундарни санкции на сите руски поединци и ентитети веќе погодени од американските санкции.Ова значи дека странските финансиски институции би можеле да бидат погодени за извршување на трансакции во кои е вклучено било кое блокирано лице или одредени руски банки како ВТБ или Сбербанк – со списокот на изложени цели што расте од над 1.000 на околу 4.500.Вашингтон се пресели да го ограничи снабдувањето со ИТ услуги и одредена софтверска поддршка и за луѓето во Русија.

Пронајдете не на следниве мрежи: