Само едно лице во светот може легално да вози нерегистриран автомобил и без возачка дозвола

Loading...

Возачката дозвола е документ што ја докажува способноста за возење одредени категории возила.
На некого, сепак, не му треба.
Имено, постои исклучок, односно едно лице кое има привилегија дека поради својот статус не мора да има возачка дозвола за легално да вози автомобил, пишува Index.hr
Токму тоа и го дозволуваат англиските закони на кралицата.
Според законот, никој нема основа да побара возачка дозвола од кралицата доколку ја види зад воланот.
Така, доколку се одлучи сама да вози автомобил, би се осмелила да го стори тоа, без никакви законски пречки, пишува AutoRepublika.
Да потсетиме дека кралицата возеше брза помош за време на Втората светска војна, а таа исто така помина низ основна обука како војник.
И за да бидат работите подобри, автомобилот што го користи кралицата на Англија не мора да биде регистриран, и затоа нема сообраќајна дозвола.
Имено, парче лим може да ја наруши хармонијата на нејзиниот автомобил.
На кралицата не и е потребен ниту пасош, па затоа немала кога патувала во секоја од 116 -те земји што ги посетила за време на нејзиниот живот.

loading...
Loading...