Светски рекорд: Електричен автомобил помина 2000 километри без застанување

Досегот е еден од главните недостатоци на електричните автомобили, според противниците на електрификацијата.

Со ова не се согласува израелски стартап, кој во соработка со партнерите успеа да развие систем кој овозможува електричните возила практично без ограничувања да возат на струја. Во проектот се приклучија Toyota и Denso, а веќе сега, неколку месеци по потпишувањето на договорот за соработка, можеме да ги видиме првите плодови.
Модифицирана Toyota PHEV со капацитет на батерија од само 18 kWh успеа да вози 100 часа без прекин и да помине речиси 2000 km. Автомобилот поминал 1.200 милји или 1.942 километри без застанување. За да се овозможи такво достигнување, беше користен полигон за обука на кој беше инсталирана технологија за безжично полнење.
Сега работите стануваат појасни. По 100 часа возење, Toyota безжично доби 241,69 kWh енергија. Автомобилот запре само за промена на возачот – дури 55 возачи учествуваа во соборувањето на овој рекорд.
Во соработка со партнерите, Electreon развива систем за безжично полнење што може да се користи во пракса на автопатиштата. Во исто време, тие би ја понудиле технологијата во еден вид комплет кој би овозможил и безжично полнење на постарите возила.

Започнати се пилот проекти во Шведска, Франција и Белгија, а активен е и пилот-проект вреден 3,2 милиони евра што се однесува на работата на автобусите на јавен превоз во Германија.

Пронајдете не на следниве мрежи: