Секоја година Бугарија има 50 илјади жители помалку

Бугарија е една од државите кои имаат сериозен демографски проблем, бројот на жители на годишно опаѓа за 50.000 луѓе, а умираат 110.000 лица, вели Елица Димитрова експерт по демографија.
Во периодот од 1 јануари до 1 декември 2017. година родени се 58.000 деца, а во 2018. година 53.543. Оваа година се очекуваат 60.000 деца помалку на национално ниво, што претставува нов негативен демографски рекорд во Бугарија.
Бугарскиот град Видин е еден од оние со алармантни демографски показатели. Во 2017. година се родиле 572 бебиња, додека во 2018. година само 330.

Loading...