Сексуална интелегенција

Што е “нормално” под чаршафите?
Еве што е “нормално”: возрасните имаат секс пред се кога се уморни. Ова го обликува квалитетот, содржината на искуството. Возрасните најголемиот дел од нивното времето го користат за работи кои се од особена важност (воспитувањето на нивните деца, дополниттелна работа, одржување на нивното здравје, справување со кризи) или можеби повеќе на нешто поопуштено (гледајќи телевизија, забава, некое хоби, Фејсбук) .
Недостаток на енергија е основниот аспект за “нормален секс” кои повеќето луѓе не го сакаат. Но многу луѓе мислат дека сексот неизбежно ќе се случи кога тие не се во најдобро расположение, без оглед на последиците од овој вид на сексуален живот – дека тоа може да стане рутина, дека не се вклучува многу време, дека ќе ја изгуби својата разиграност, и дека користењето контрацепција или лубрикант може да изгледа како премногу замарање.
Ако мислиме на “нормален” заеднички, типичен и прифатен како “начин на кој тој треба да функционира”,”нормалниот секс”, всушност, изгледа вака:
• Комуникација е ограничен.
• Ниту еден од партнерите не се насмевнува многу.
• Еден или двајцата партнери се опсесивно загрижени за нивната изведба.
• И двајцата се сигурни што нивниот партнер сака.
• И едниот и другиот го толерираат она што не им се допаѓа, надевајќи се дека ќе престане наскоро.
• Мастурбацијата ја чуваат во тајност.
• Имаат потешкотии при користење заштита без срам или конфликт.
• Желбата бара совршена средина.
• Сексот е понекогаш физички болен.
• Тој смета дека “нејзиниот проблем со оргазмот се одразува врз него.”
• Таа верува дека “неговиот проблем со ерекцијата се одразува врз неа.”
Исто така, без разлика дали се млади или стари, геј, или стрејт, машки или женски, кога луѓето имаат секс, тие често:
• Се самокритични за нивното тело
• Не се чувствуваат блиски до својот партнер како што тие би сакале
• Не се чувствуваат сигурни дека тие ќе имаат квалитетен секс (зошто не го прават тоа почесто)
• Се загрижени за ефикасноста – за себе или за нивниот партнер
• Се чувствуваат спречени да комуницираат за тоа што сакаат, не сакаат, чувствуваат, или не чувствуваат
Здравствените проблеми, исто така, често се дел од “нормалниот” секс – затоа што нормалните луѓе имаат здравствени проблеми.
Значи, почнувате ли да изгледате прилично “нормално”? Дали мислите дека ова е вистинскиот избор за вас?
Истражувајте зошто е важно да не сте сексуално “нормални” и зошто, всушност, следејќи го “нормалниот” секс, тој е често деструктивен.
Се разбира, “нормалниот” секс за повеќето луѓе не значи реалноста која е погоре опишана, туку романтизирана визија за совршена изведба, совршена средина, и ништо што е премногу романтично или предизвикувачко. Единственото нешто нормално за тој вид на секс е фактот што толку многу луѓе се стремат кон тоа, а толку малку луѓе го имаат. (И тука е тајната која секој секс терапевт ја знае: дури и кога луѓето ќе го добијат овој вид на секс, не се нужно задоволни со тоа.)
Ако е така, многу работи во врска со сексот сте ги извршувале на погрешен начин. Иако повеќето луѓе претпоставуваат дека е логично да имаат ориентација (колку пати неделно го практикуваат, колку минути им требаат пред оргазам), тоа е само еден, погрешен начин на гледање кон сексот.
Copyright 2013 Puls24 Сите права се задржани. Текстот не смее да се печати или емитува, во целина или во делови без договор со Puls24.Што е “нормално” под чаршафите?
Еве што е “нормално”: возрасните

Пронајдете не на следниве мрежи: