Села не прифаќа комисија за помирување-бара договор за помилување!?!

Loading...

Зијадин Села, лидерот на Алијансата на Албанците денес изјави дека за нив не е прифатливо да се формира комисија за помирување и дека поединците кои ги направиле злоделата на 27 април во Собранието треба да сносат одговорност. Села во изјавата за медиумите во собранискиот прес-центар кажа дека сега, кога се отвораат евроинтеграциските процеси, треба да се направи договор за помилување на сите етнички заедници, без конкретно објаснување што всушност значи тоа.
– Помирување за што? Што би помирувале? Бидете јасни, бидејќи и Заев не е јасен. Никој што предлага вакви предлози не е јасен, рече Села кој продолжи да зборува за помилување наместо за помирување.
Според него, помилување се прави преку правниот систем, преку судовите.
– Ако се работи за општ национален консензус, сега кога се отвора страната на евроинтеграции и зачленување на земјата во НАТО, нашиот одговор е да тоа помилување треба да помине преку договор и помилување помеѓу сите етнички заедници кои живеат тука во Република Македонија. Ако се работи за отворање на темата договор меѓу Албанците и Македонците за еднаш засекогаш да ги затвориме отворените прашања, по принцип на тоа што значи вистинска консензуална демократија, тогаш би било некое помилување. А помилување поединци кои треба да одговараат за злоделата во оваа сала каде што зборуваме, мислам дека Алијансата на Албанците нема да учествува во такво нешто, рече Села.
Како што беше претходно најавено Алијансата на Албанците ќе има свои предлози за уставни измени.
– Во целиот процес на Договорот со Грција, референдумот и уставните измени, ние бевме разумни и ги разбираме нашите сограѓани Македонци околу дебатата за идентитетот и јазикот. Поради исти причини повикуваме македонските политички партии да бидат разумни и да не разберат. Албанскиот јазик не може да се вика и да се дефинира како јазик кој е различен од македонскиот јазик, туку тој е албански јазик. Нормално кога ќе дојде време ние ќе интервенираме со нашите амандмани за Уставот да овозможи права за Македонија да биде подемократска и да не биде злоупотребен само зборот мултиетничко општество, тоа треба да се одрази на Уставот, изјави Села.

loading...