Се затвораат џамиите во Србија

Loading...

Се затвораат џамиите во Србија

Исламската заедница во Србија, нејзиното ракодовство денеска одлучи да ги затвори џамиите заради големото влошување на состојбата со КОРОНАВИРУСОТ и зголемувањето на бројот на заразени во Србија, особено во Санџак каде што има голема муслиманска заедница.

Одлуката е донесена за да се спречи ширењето на КОРОНА ВИРУСОТ преку џамиите, се вели во соопштението објавено на веб-страницата на Исламската заедница во Србија, кое го потпиша претседателот на Мешихатот, муфтијата Мевлуд еф. Дудиќ

Се додека не се подобри состојбата, молитвите да се извршуваат само од имами и муезини, а се препорачува сите џенази да започнат од семејни куќи, како и верниците да се поклонуваат во согласност со можностите, пред џамиите или локалните гробишта, во присуство само на најтесното семејство.

* * * * Следете не на Фејсбук. * * * * Имаме интересни содржини секој ден, сите не се објавуваат на сајтот!!
loading...