Симптом за коронавирус кој алармира дека некое лице ќе се разболи сериозно, а не му се посветува доволно внимание

Loading...

Симптомите на коронавирусот се манифестираат на различни начини, но истражувачите биле во можност да ги идентификуваат најчестите. 

Корона вирусот САРС-CoV-2 е опасен предатор бидејќи го напаѓа организмот на сосема неочекувани начини. Симптоми како постојана кашлица и треска се познати одамна, но нивните ефекти ги надминуваат типичните симптоми на настинка.

Иако се бориме со вирусот скоро 10 месеци, истражувањето продолжува да мапира безброј начини на кои ковидот може да ги наруши телесните процеси, а некои од најосновните се однесуваат на гастроинтестиналниот тракт.

Гастроинтестиналниот тракт се состои од низа шупливи органи поврзани во долга цевка со многу набори од устата до анусот. Тоа е дел од човечкиот систем, па кога работата на овие органи е тешка, дигестивните проблеми се сигурни.

Многу извештаи сугерираат дека луѓето заразени со корона имаат гастроинтестинални симптоми заедно со, па дури и пред нив, респираторни проблеми.

Губење на апетит и дијареја се најчестите гастроинтестинални симптоми, проследени со гадење и повраќање.

Сепак, и покрај тоа, најголемо внимание се посветува на респираторните симптоми – кашлица, треска и губење на мирис, па затоа лекарите апелираат проблемите со стомакот да бидат вклучени во списокот на официјални симптоми што е можно поскоро.

loading...