Синдикатите ги повикаа вработените во AFP на 24-часовен штрајк

Loading...

Сојузот на синдикатите на Франција ги повика вработените во новинската агенција Agence France-Presse, во среда да одржат 24-часовен штрајк во знак на протест кон политиките на раководството, во врска со редакциите во Франција и Африка.Како што соопшти агенцијата, синдикатите им предлагаат на соработниците коишто работат во Франција и во африканските редакции на AFP да го започнат штрајкот во среда во 8 часот наутро по локално време.Според синдикатите, редакциската реорганизација е насочено само кон финансиски заштеди и кратење на работните места. Раководството на агенцијата ги негираше обвинувањата и рече дека двата проекта, коишто го предизвикаа незадоволството на синдикатите, сѐ уште не се договорени.Планираната реорганизација веќе доведе до застој во функционирањето на најстарата новинска агенција во светот на 31-ви јануари, кога нејзините вработени штрајкуваа од 17 часот до полноќ.
МакфаксСојузот на синдикатите на Франција ги повика вработените во новинската агенција Agence France-Presse, во среда д

loading...