Сите ја прават оваа грешка: Еве што не треба да правите со алуминиумската фолија

Loading...

Имено, во никој случај не е препорачливо да ја ставите алуминиумската фолија заедно со храната во микробранова печка, бидејќи тогаш храната се загрева нерамномерно, а фолијата исто така може да го оштети уредот.
Но, тоа не е најголемата или најчестата грешка што ја правиме.
Често користиме алуминиумска фолија за да ги покриеме доматите што ни останале од ручек или овошјето што не сме го изеле до крај. Овде правиме голема грешка бидејќи оваа фолија не треба да се користи за храна која е богата со киселини, како кисело овошје, домати, сос од домати или храна помешана со оцет. Причината е што фолијата ќе реагира со киселината, па храната ќе има метален вкус, кој не е ниту вкусен ниту здрав.
Кога станува збор за печење, експертите советуваат да ја користиме фолијата на температури под 150 степени секогаш кога е тоа можно. Исто така, тие генерално советуваат да го користиме само кога треба, не за секоја ситница, бидејќи поради постојана употреба, нивото на алуминиум во телото може да се зголеми.

loading...
Loading...