Си-ен-ен со нови докази за американските бомби што убиваат цивили

Откако Си-ен-ен минатиот месец објави истражувачка статија во која докажува дека во саудискиот напад врз автобус со студенти во Јемен се користени американски бомби, денес објави напис со нови докази дека американски бомби се употребени во нападите на Јемен, во кои настрадаа или беа загрозени цивили, од 2015 до денес.
Во воздушен напад на училиштен автобус, при што загинаа 40 деца, користена е ласерски наведувана бомба МК-82 од производителот „Локхид Мартин“, која САД им ја продале на Саудиска Арабија – слична на онаа што беше фрлена на погребот во октомври 2016 при што загинаа 155 лица, а беа ранети стотици.

Новите фотографски докази за американското бомбардирање „Си-ен-ен“ ги доби од независното јеменско здружение Мватана, кое ги документира кршењата на военото право на сите страни во јеменската граѓанската војна, во која јеменската влада со поддршка од воздух на арапската коалиција предводена од Саудиска Арабија, се бори против Хуту бунтовниците, кои ги поддржува Иран

Loading...