Си и Дуда во Пекинг разговараа за соработката меѓу Кина и Полска

Кинескиот претседател Си Џинпинг денеска во Пекинг разговараше со својот полски колега Анджеј Дуда за подобрување на билатералните односи меѓу двете земји, како и за промовирање на одржливиот развој на механизмот за соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа.„Размената и соработката меѓу двете земји на различни полиња е проширена и продлабочена. Народите на двете земји имаа опиплива корист од плодовите на соработката“, рече Кси, додавајќи дека Полска е една од првите земји што ја признала Народна Република Кина, пренесува Кинеското меѓународно радио.Си посочи дека Полска и Кина треба да промовираат висококвалитетна изградба на Појасот и патот и да промовираат соработка во големи проекти како што е редовниот товарен воз меѓу Кина и Европа.„Двете земји треба да ја зајакнат соработката во трговијата, земјоделството, дигиталната економија, зелената индустрија, чистата енергија и други области. Кина го поздравува пласманот на поквалитетни полски земјоделски и прехранбени производи на кинескиот пазар. Кина се надева дека Полска ќе обезбеди фер, еднаква и недискриминаторска деловна средина за кинеските претпријатија“, рече Си.Дуда истакна дека државната посета на претседателот Си Џинпинг на Полска во 2016 година беше важна пресвртница во развојот на полско-кинеското сеопфатно стратешко партнерство.„Иницијативата „Појас и пат“ предложена од претседателот Кси претставува огромна можност за Полска. „Соработката со Кина за изградбата на таа иницијатива помогна да се подобри изградбата на инфраструктурата и економскиот развој во Полска“, рече Дуда.Тој додаде дека Полска „цврсто се придржува до принципот на една Кина“ и е подготвена да ја прошири соработката со Пекинг на нови сектори како што се иновациите, дигиталната економија и новите енергетски возила.„Полска ќе претседава со ЕУ во првата половина на следната година, земјата е подготвена да одигра конструктивна улога во промовирањето на развојот на односите меѓу ЕУ и Кина“, рече Дуда.

Пронајдете не на следниве мрежи: