Скопјани неделава ќе мора да одат на работа без автомобил

Loading...

Од утре Град Скопје со низа активности ќе ја одбележи Европската недела на мобилност што годинава се одржува под мотото “Пешачи со нас – Сигурно пешачење и возење велосипед“.
Целта е да се поттикнат граѓаните да ги променат навиките и почесто да користат активни начини на движење, или да го комбинираат пешачењето и возењето велосипед со користење јавен превоз.
Пред околу половина век пешачењето и возењето велосипед го практикувале сите оние кои не можеле да си дозволат да поседуваат и користат автомобил. Меѓутоа, состојбата денес е поинаква и градовите повеќе не се во можност да го поднесат огромниот метеж од возила кои секојдневно ги загадуваат и заглавуваат улиците, велат од Град Скопје.
Активностите со кои ќе се одбележи Европската недела на мобилност ќе траат до 22 овој месец.

loading...