Скопје е најдосаден град во Европа

Светскиот индекс на најиновативни градови се заснова на основните фактори како што се здравјето, богатството, популацијата или географија, пишува порталот МКД.
Европската листа на најиновативни градови вбројува 1200 градови од кои Скопје се наоѓа на последното место.  Додека пак на светската листа во која се вклучени 3.500 градови, нашиот главен град се наоѓа на 3.485-то место, односно на 15 место од позади.

Од градовите во регионот, Белград е на 120 место во Европа и во светот, Загреб на 173-то, а Љубљана на 177 во Европа.
На првото место на светската листа се наоѓа Бостонм, а потоа следува Њујорк, додека Виена е на третото место.  Лондон е седми, Лос Анџелес 12-ти, а Дубаи е на 34-то место.
Додека пак на европската листа на градови на првото место е Виена, а потоа следуваат Париз, Минхен и Лондон.Светскиот индекс на најиновативни градови се заснова на основните фактори како што се здравјето, богатството, популаци

Пронајдете не на следниве мрежи: