Слаткиот компир и неговите пет придобивки за нашето здравје

Со зголемената популарност на кетогената диета, особено јаглехидратите во последно време добија лошо име. Сепак, не се сите јаглехидрати исти кога станува збор за благосостојбата на нашето тело. Слаткиот компир или слаткиот компир може да биде особено корисен за целиот наш организам.

Слаткиот компир или слаткиот компир може да биде особено корисен за целото наше тело
Слаткиот компир, како што е наведено во бројни студии, може да биде особено корисен за нашето здравје, од намалување на ризикот од одредени болести до помагање да го постигнеме изгледот на телото што отсекогаш го посакувавме. Слаткиот компир го намалува вишокот килограми
Иако можеби размислувавме да ги намалиме јаглехидратите за да го изгубиме вишокот килограми, истражувањата покажуваат дека јадењето слатки компири всушност може да го олесни ослободувањето од вишокот килограми. Студијата од 2019 година објавена во списанието Nutrients покажа дека кај група возрасни вработени со прекумерна тежина на возраст меѓу 30 и 50 години, оние кои замениле два оброка дневно со шејкови од сладок компир изгубиле тежина, телесните масти и намален БМИ (индекс на телесна маса – тело индекс на маса).Го стабилизира шеќерот во крвта
Ако се соочуваме со големи флуктуации на шеќерот во крвта, редовното консумирање на малку сладок компир може да ни помогне да избегнеме нагли падови на нивото на шеќер во крвта. Истата студија за хранливи материи од 2019 година покажа дека шејковите за замена на оброците од сладок компир им помогнале на пациентите во студијата да го стабилизираат шеќерот во крвта, а четирите грама диетални влакна во секој сладок компир со средна големина може да помогнат да се постигне оваа целСлаткиот компир го регулира варењето
Ако сметаме дека варењето не ни е како што треба, а варењето не е редовно, консумирањето повеќе слатки компири во исхраната може да помогне. Контролирано испитување од 2016 година објавено во списанието Cancer Nursing покажа дека кај група пациенти со леукемија, оние кои додале 200 грама сладок компир во нивната секојдневна исхрана имале намалена стапка на запек.

Слаткиот компир и неговите пет придобивки за нашето здравје

Го подобрува видот
Кога нашите родители ни кажаа дека одредени овошја и зеленчуци се добри за нашиот вид, тие беа во право. Според истражувањето презентирано во 2010 година на Американската академија за офталмологија (AAO) – Заеднички состанок на Советот за офталмологија на Блискиот Исток и Африка (MEACO), беше откриено дека бета-каротинот е ефикасен за подобрување на видот кај одредени пациенти со ретинитис пигментоза, неизлечива наследена нарушување што влијае на мрежницата, што може да доведе до слепило.

Слаткиот компир води до долговечност
Ако сакаме да уживаме во подолг, поздрав живот, слаткиот компир нека биде редовен дел од планирањето на оброците. Според прегледот на истражувањето од 2016 година објавено во списанието Scientific Reports, луѓето со повисоки нивоа на бета-каротин, кој во телото се претвора во витамин А, моќен антиоксиданс кој игра клучна улога во одржувањето на здрав вид, кожа и невролошка функција , помали се шансите да умрат од која било причина за смртност отколку оние со пониски нивоа на бета-каротен.

Слаткиот компир и неговите пет придобивки за нашето здравје
Пронајдете не на следниве мрежи: