Следното големо замрзнување може да трае 250 години

Loading...

Заборавете на глобалното затоплување – Земјата наскоро може да падне во 250 годишен ладен период, велат научниците.
Руски експерти велат дека сончевата активност на секои 200 години привремено се намалува и емитира помалку топлина.
Тие веруваат дека овој “студен период” може да предизвика пад на просечната температура на Земјата за неколку степени.
Последен пат тоа се случи меѓу 1650-1850 година и е позната како “малата ледена доба”.
Во тоа време, повеќето од реките ќе бидат замрзнати за време на зимскиот период.
Следниот “студен период” треба да почне меѓу 2030-2040 година. Сепак, експертите веруваат дека Петербург нема да биде толку ладен како во претходниот бран.
Очигледно е дека сончевата активност се намалува. Во овој случај, тоа може да предизвика постуден период кој може да трае 200-250 години.
Човековите активности и индустрии имаат големо влијание врз животната средина, но природните сили се далеку помоќни.Заборавете на глобалното затоплување – Земјата наскоро може да падне во 250 годишен ладен период, велат научниците.

loading...